Vengriško vyno sugrįžimas

2013 Lapkritis 27, Atnaujinta 17:18 EET
  • Spausdinti

Kaip vengriškas vynas atsidūrė ant stalų Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginiuose? Apskritai pirmininkavimo ES Tarybai renginiuose vengrišku vynu pirmą kartą pasivaišinta 2011 m. sausį, kai Vengrija perėmė pirmininkavimą iš Belgijos. Vėliau jis buvo vartojamas ir Lenkijos pirmininkavimo metu 2011 m. antrąjį pusmetį. Lietuvos ir Vengrijos užsienio reikalų ministerijų bendradarbiavimas lėmė, kad šiais metais į neformalius gynybos, užsienio reikalų, žemės ūkio ir atsakingų už sanglaudos politiką ministrų susitikimus bei Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje susirinkę svečiai turės galimybę paskanauti ypatingo vyno.

Mažai kas žino, jog Europoje tėra dvi šalys, gebančios pagaminti ir raudoną, ir baltą vyną, kurio aukšta kokybė atitiktų tarptautinius standartus. Tai Vengrija ir Prancūzija – tik čia yra sudedamųjų dalių, reikalingų plačiam vyno rūšių asortimentui pagaminti.

Vengriško vyno šaknys veda trimis keliais. Šios šalies vynininkystės tradicijos atkeliavo iš Centrinės Azijos ir Kaukazo regiono. Panonijoje (Transdanubijoje), buvusioje Romos imperijos provincijoje, ypač aukštutiniame Balatono ežero regione, buvo perimtos romėniškos vynininkystės tradicijos. Šių dviejų šaltinių tradicijos sumišo su benediktinų misionierių, kitų ordinų vienuolių ir naujakurių iš Italijos, Burgundijos, Anžu ir Reino slėnio vynininkystės patirtimi ir stiliumi.

Žygimanto Augusto (1544-1572) ir Stepono Batoro (1576-1586) (kuris pats buvo vengrų kilmės) dėka vengriško vyno statinės XVI a. pasiekė ir Lietuvą. Abu valdovai nuolat siųsdavosi vengriško vyno Didžiosios Kunigaikštystės rūmų šventėms.

Vengriškas vynas yra nacionalinio paveldo dalis, atlaikiusi visus laiko išbandymus. Be to, per pastaruosius du dešimtmečius aukštos kokybės vyno gamyba ženkliai atsigavo – tai lėmė sovietinio komunizmo žlugimas, kai Vengrijos vyndariai gavo galimybę atkurti sąlygas aukštos kokybės vyno gamybai – o su tinkamu politiniu palaikymu ir atgauti tarptautinę vyndarių reputaciją. Buvusio Vengrijos ministro pirmininko (1939-1941) Pálo Telekio pastaba vis dar aktuali: „Gamybos srityje Vengrijai visada geriau seksis kokybės nei kiekybės atžvilgiu.“
Dabar metas išmėginti ir iš naujo atrasti vengrišką vyną. ES siekia suvienodinti ekonomikos politiką, bet vengriškas vynas primena, kokie lobiai slypi skirtingose vietovėse.

Vengriško vyno pasirinkimas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginiams

Šios vynų rūšys pateikiamos Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginiuose. Kaip matome, Tokajaus regionui atstovauja trys skirtingi produktai. Žemiau esančiame žemėlapyje matyti, kaip išsidėstę įvairūs Vengrijos vyno regionai.

Sutikimo gėrimai

Putojantis vengriškas namų vynas

Etyek-Buda 

Grand Cuvée
putojantis vynas

Kelintų metų
derliaus vynas
(n/v)

Balti vynai, patiekiami su užkandžiais

Szőke Mátyás vyno gamykla

Mátra

Királyleányka

2011

Szent Tamás vyno gamykla

Tokaj-hegyalja

Mád (iš Furmint vynuogių)

2011

Raudoni vynai, patiekiami su pagrindiniais patieklais

Vylyan vyno gamykla

Villány

Portugieser

2012

Kovács Nimród vyno gamykla

Eger  

Rhapsody Bikavér
(Jaučio kraujas)

2007

Balti desertiniai vynai

 

Patricius vyno gamykla

Tokaj-hegyalja

Katinka (iš Furmint vynuogių,
hárslevelű)

2011

Tokaj Nobilis vyno gamykla

Tokaj-hegyalja

Sárgamuskotály
(iš geltonųjų muskatinių vynuogių)

2008

 


Daugiau apie vengrišką vyną skaitykite čia.

               
               

 

Renginių kalendorius

Paieška Visi
Buvęs Kitas
Gruodis 2013
Pr An Tr Ke Pe Še Se
25 26 27 28 29 30
8
14
15
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01 02 03 04 05

Naujienų prenumerata

Apie prenumeratą